Sevärdheter och historia i Kalmar

Sevärdheter i Kalmar

Även om Kalmar har varit utsatt för krig och brunnit ett antal gånger står fortfarande många vackra gamla byggnader kvar. Ringmuren, som under Medeltiden skyddade staden från angripare, är dock till största del borta. Det är till stadsdelen Kvarnholmen man ska bege sig om man vill se stadens främsta byggnadsminnen. Befästningsanläggningarna och den gamla stadens i princip orörda gator är väl värda ett besök för den historieintresserade.

Kalmar slott

Kalmar Slott är givetvis en stor sevärdhet i staden. Detta praktfulla slott ligger vid Slottsfjärden, vid inloppet till den hamn som var så viktig under den tidiga Medeltiden. Slottet började uppföras redan under 1100-talet. Sin nuvarande form fick slottet under den första delen av 1600-talet. Under århundradena därefter lät man slottet förfalla, men under Oscar I:s ledning genomfördes en stor upprustning under 1850-talet. Kalmar Slott är ett av de mest välbevarade slotten av renässanstyp i Norden. Bland de saker man inte får missa vid ett besök till slottet finns Kung Eriks gemak, borggårdens brunn och den enorma öppna spisen.

Andra populära sevärdheter i och omkring Kalmar är Salvestaden, som är ett populärt utflyktsmål där man kan prova på hur det var att leva på Medeltiden, Kalmar domkyrka samt Krusenstiernska gården.

Vill du få exklusiva hotellrabatter?

Det är helt gratis och vi lovar att ni sparar pengar på er bokning!

Vi kommer aldrig att sälja vidare er epost. Din trygghet är prioriterad.